От две седмици КАТ вади агресивните шофьори от лентите за движение и глобява веднага. Хванатите в нарушение за този период са над 730.

Само Пътната полиция може да спира за проверки на пътя, без значение дали има камери в патрулката или не. Задължително е обаче ако спрат шофьор за нарушение, да го глобят, при това веднага.

Идеята е да се даде пример на всички на пътя, че не може правилата да се нарушават безнаказано. А през последния месец това се случва често, сочи полицейската статистика.

Близо 47 хиляди шофьори са хванати в нарушение през август по пътищата в страната. Близо 2400 от тях са били без книжки, а 1400 са карали пияни. Съставени са над 20 хиляди фиша, а 260 пешеходци са глобени за неправилно пресичане.

Новите проверки са заради многото катастрофи със загинали и ранени през август.

„Могат да бъдат контролирани вече и в движение. Целта е най-агресивните, най-опасните шофьори, които не спазват правилата, навлизане в насрещни ленти, рисково изпреварване- да бъдат извеждани от потока и санкционирани веднага на място”, коментира началникът на „Пътна полиция” Бойко Рановски.

Най-много агресивни шофьори са хванати през август във Велико Търново, София и Стара Загора. Ако не сте в нарушение обаче, никой няма право да ви спре и може веднага да подадете сигнал.

Повечето шофьори не са против новите правила за проверка, но често оспорват нарушенията.