642 противоградови ракети са изстреляни през последното денонощие. Най-много градоопасни клетки са обработени от ракетните площадки в областите Монтана, Враца и Плевен, информират от Изпълнителна агенция „Борба с градушките“.

Общо проведените въздействия над защитаваната територия са 8, а обработените клетки са 58.

По данни на командните пунктове в страната в Северна България валеж от град е регистриран в областите Видин, Монтана, Враца и Плевен. В Южна България валеж от град е паднал в областите Пловдив и Стара Загора.

От командния пункт в село Долно Церовене, област Монтана, са обработени 19 градоопасни клетки и са изстреляни 133 ракети. По нареждане на командния пункт в Долни Дъбник, област Плевен, са изстреляни 126 ракети.

От полигона в с. Бърдарски геран, област Враца, са обработени 11 градоопасни облака, изстреляните ракети през последното денонощие са 131. Четири облачни клетки са обработили и служителите от Регионалната дирекция за борба с градушките в град Грамада, област Видин, и са изстреляни 62 ракети.

В Южна България по нареждане на командния пункт в с. Голям чардак, област Пловдив, са изстреляни 86 ракети, с които са обработени седем облачни клетки. От полигоните в село Поповица, област Пловдив, село Старо село, област Сливен и село Петрово, област Стара Загора през последното денонощие са изстреляни 104 противоградови ракети.

Данни за евентуални щети върху селскостопанските култури от градушка в защитаваните територии ще бъдат предоставени след съвместни обследвания с Областните дирекции  „Земеделие“, които ще бъдат извършени в началото на следващата седмица.