В София са заети над 60% от леглата за пациенти с COVID-19. От 201 легла за пациенти без усложнения, свободни са 79. А от 66 за по-тежки случаи,  в момента столицата разполага с 23.

Процентът на положителните проби с коронавирус спрямо изследваните у нас през последното денонощие се запазва около 5 на сто, показват данните на информационния портал. Миналата седмица той достигаше до 10 процента.

Новите случаи на заразени с COVID-19 са 232 при направени близо 5400 теста за 24 часа.

Излекуваните са 178, а през вчерашния ден шестима са изгубили битката с болестта.

Ръстът на случаите на COVID-19 у нас продължава да расте стремително, а заедно с новозаразените  се увеличават и настанените за болнично лечение.


В Пловдив скокът от 268 случая за малко повече от седмица e осезаем и за лекарите.

„Може би с тези събирания, които се получават, мачове, 5 положителни COVID, които лежат при нас. Трима човека са с пневмонии. Чакаме един PCR-тест, който най-вероятно ще излезе положителен. И е с пневмония. Имаме човек в тежко състояние. Засега не е на апаратна вентилация", заяви Красимир Краев, началник на реанимационно отделение.

В момента в Пловдив свободните COVID-легла са около 90.

Ръстът на хоспитализираните за цялата страна е повече от двоен. В момента настанените в болница са над 570. 147 от тях са в София.

По данни на Столичната регионална здравна инспекция от края на юни - деветте болници, определени за лечение на COVID, раполагаха с 311 места. В момента леглата са 267, от които свободни са 102. Според РЗИ няма причина за тревога.  

Капацитетът на болниците в София е достатъчно голям и при необходимост има готовност за разкриване на допълнителни отделения за пациенти с коронавирус, както за леки случаи, така и за интензивни грижи“.

А от здравното министерство отговориха, че определените от тях легла за столицата са общо 1137 в 17 болници. Деветте здравни заведения, които приемат пациенти с COVID-19 в момента, имат както свободни, така и резервни легла, а местата могат да бъдат удвоени, но за момента такава нужда няма.