Наказателните дела срещу трафик на бежанци от началото на 2016 г. у нас са над 450. Това съобщи правосъдният министър Екатерина Захариева по време на срещата си с държавния секретар по европейски въпроси към министъра на външните работи на Франция - Арлем Дезир.

Основна тема на разговора между двамата беше бежанската криза, пред която са поставени всички държави-членки. Българският правосъден министър подчерта, че страната ни като външна граница на Европейския съюз се справя много добре с опазване на границата си. Това коства много усилия на българското правителството, което разчита и на европейската солидарност, за да се справи с кризата. Обсъдено беше и въвеждането на електронното правосъдие до 2 години в България.

Френският правосъден министър Жан-Жак Юрвоа заяви, че страната ни може да разчита на Франция при трансформирането на законодателството ни за по-ефективна борба срещу тероризма и организираната престъпност. Сътрудничеството между България и Франция в областта на детското правосъдие е повече от успешно, каза той след срещата си с Екатерина Захариева.

Двамата министри обсъдиха още приоритетите на България по време на председателството, както и последиците от Брекзит.

Захариева и Юрвоа бяха категорични, че не бива да се допуска Европа на две скорости, а напускането на Великобритания от Съюза е следствие от това, че вече доста държави-членки на ЕС са забравили истинското значение на обединението, а именно - мир, интеграция, сътрудничество, свободно движение на хора и капитали.

Българският правосъден министър се срещна и с генералния секретар на Франция по европейски въпроси Филип Леглиз-Коста. Двамата се обединиха около мнението, че самообучението на граждани с цел тероризъм трябва да се криминализира.

Министър Захариева бе категорична, че тази необходимост се засилва от примерите, които имаме в последните години. Тя подчерта, че същото би следвало да се направи и по отношение на пътуване с цел тероризъм и в рамките на целия Европейски съюз.

„Българското Министерство на правосъдието вече определи ключовите теми, които ще бъдат приоритетни по време на българското председателство – създаване на Служба на европейски прокурор, развиване на системата за електронното правосъдие и технологии в съдебната дейност и съдебното сътрудничество, както и изменението на Регламента относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност”, заяви министър Захариева.

С Леглиз-Коста тя обсъди още присъединяването на България към Шенгенското пространство и позицията на страната ни спрямо продължаващия вече десетилетие Механизъм за сътрудничество и оценка.

В Париж министър Екатерина Захариева проведе още работни срещи с председателя на Комисията за конституционните норми, законодателство и обща администрация на Републиката в Националното събрание на Франция - Доминик Рембур и с държавния секретар по европейските въпроси към министъра на външните работи и международното развитие Арлем Дезир.

С тях тя обсъди основните въпроси, по които България и Франция могат да задълбочат сътрудничеството си при подготовката на страната ни за председателството на Европейския съюз през 2018 година.