Общо 3715 зрелостници са положили днес втората задължителна матура по предмет по избор от сесията за август-септември, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Заявленията са подали 4826 младежи. Най-много са се явили на изпита по география - 1409, и по биология - 1367. Не е имало желаещи за зрелостен изпит по френски и по италиански език.

Днес е бил изтеглен вариант I от журналистката на вестник "АзБуки" Зина Соколова. Изпитът е разделен на модули. По четири от предметите модулите са два – по математика, по физика и астрономия, по биология и здравно образование и по химия и опазване на околната среда.По всички останали модулите са три.

Изпитът е започнал в 8.00 ч. и е продължил четири астрономически часа, а за зрелостниците със СОП – 6 астрономически часа. Анулирани са били седем писмени работи в цялата страна – по две в Пловдив и в Пазарджик и по една в Казанлък, Търговище и Петрич. Част от тях са заради опити за преписване от традиционни "пищови" или втори мобилен телефон.

Тестовете по всички предмети и ключ с верните отговори са качени на сайта на Министерството на образованието и науката. Резултатите от държавните зрелостни изпити за сесията за август-септември ще бъдат обявени до 11 септември 2017 г.
Утре ще се проведе държавният зрелостен изпит по желание, за който заявление са подали 11 младежи.