Над 3500 души са потърсили помощ в Спешното отделение на „Пирогов“ в празничните почивни дни около Коледа. 1/3 от тях са били деца и младежи от 0 до 18 години. Сред най-натоварените звена са били спешните кабинети и клиники по травматология, по кардиология и вътрешни болести с множество случаи на тежки инфаркти, тежки белодробни емболии, сърдечна недостатъчност.

В клиниката по нервни болести е имало тежки случаи на пациенти, при които са се наложили емболизации. Натоварено е било още в реанимациите, отделенията по педиатрия, по детска коремна хирургия. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

„За периода на празничните дни Отделението по педиатрия е сериозно натоварено. Имаме над 700 деца преминали през преглед, като са ни търсили не само от София, но и от цялата страна. Най-чести са случаите на бронхити, бронхиолити и пневмонии. Това е два пъти повече от обичайните работни дни“, посочва началникът педиатрията в „Пиродгов“ доц. Ирен Цочева.

На над 500 от потърсилите медицинска помощ им се е наложило да посрещнат празниците в болницата. При част от тях медиците са приложили консервативно, а при друга част и оперативно лечение.

Ръководството на университетската спешна болница „Пирогов“ изказва благодарност към всички екипи, които са работили неуморно по време на празнични почивни дни, в които дежурствата са били изключително натоварени.

250 000 пациенти са посетили „Пирогов“ през 2023 г.

„През 2023 година има ръст на пациентите, които са се доверили на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.“, отбелязва изпълнителният директор д-р Валентин Димитров.

От 1 януари до 27 декември през болницата са преминали близо четвърт милион души, от които 53 000 пациенти са останали за лечение. Това е с 10 000 повече лекувани пациенти, спрямо същия период за предходната година.

През 2023 г. най-много пациенти са се обръщали за съвременна медицинска помощ към травматологиите, хирургия, неврохирургия, УНГ, педиатрия, детска травматология, кардиология и вътрешни болести, неврология, урология, реанимация.

Модернизация на болницата

Изминалата година е била не само натоварена и тежка, но и специална за болницата, която премина към нов ритъм на работа. В редица клиники беше закупена нова и модерна апаратура. Започна се и се завърши изцяло ремонтът на Клиниката по урология, към която е отделението по детска урология. Приключи обновяването на реанимационните корпуси, ОАИЛ беше оборудвана с най-модерна апаратура.

В Клиниките по изгаряне и по детската травматология бяха спасени и излекувани едни от най-тежките пациенти от България и чужбина. В Детската хирургия беше извършена уникална операция. В Клиниката по детска хирургия беше доставен изключително модерен апарат блаогдарение на "Българската Коледа".

Клиниката по неврохирургия завършва една трудна, но успешна година. Нови успехи бяха  постигнати в роботизираната и минимално инвазивна гръбначна хирургия, след повече от 20 г. излезе от печат учебник по неврохирургия в 3 тома, включващ 58 автора, представили познанието си в 195 глави, покриващи всички области от неврохирургията. Отговорен редактор е завеждащият клиниката проф. Николай Габровски.

Започна и интензивната подготовката на предстоящия Европейски конгрес по неврохирургия. За първи път в историята на българската неврохирургия имаме честта да сме домакини на най-големия и престижен неврохирургичен форум. Това мащабно събитие е голямо признание за българската неврохирургия.

Болницата завършва годината с печалба

Тази година бяха отбелязани и 70 години от създаването на болницата.

От УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" посочват, че лечебното заведение ще завърши календарната година с печалба. Увеличението на тази печалба за месец ноември спрямо месец октомври 2023 . е с почти четвърт милион лева. 

Изпълнителният директор д-р Валентин Димитров и цялото ръководство поднасят адмирации към всички служители, които се раздават и работят самоотвержено и по пироговски в името на пациентите.