Над 300 мигранти и 15 каналджии са задържани у нас само за ден, каза заместник-главният прокурор Мария Павлова. Образувани са 19 дела. Ударът е част от спецакцията срещу трафика в цялата страна. 

С 40% се е увеличил потокът от нелегални мигранти към България в сравнение с миналата година, обобщиха от МВР. Повече от 80 хиляди души не са допуснати на наша територия от началото на годината.

"За нас е важно мигрантите не само да бъдат залавяни и връщани, а да бъдат задържани организаторите на тези групи, които често действат не само в България", каза Павлова.

"Този тип престъпления са опасни не само за мигрантите, а и за полицаите, които работят за разбиването на тези схеми", каза от своя страна главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Той посочи, че не само по отношение на маршрутите, а и по отношение на транспортирането "каналджиите" стават все по-изобретателни. Голям е борят на недопуснатите мигранти у нас. По думите му е нужно да има повече гранични полицаи в рисковите райони, а не да бъдат изпращани полицаи в командировка.

Директорът на Националната полиция Атанас Илков посочи, че "каналджиите" стават все по-изобретателни. Пример за това е вчерашният случай, при който в цистерна бяха заловени 40 души, а тази сутрин в камион на магистрала "Тракия" бяха задържани 70 души.

Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) наблюдава 59 престъпни групи с над 250 участници, каза новият директор на службата Явор Серафимов, цитиран от БТА.

Ръстът на дела за последните три години за "каналджийство" и подпомагане на престоя им се е увеличил драстично. През 2020 г. тези дела са 150, за 2022 вече са над 1000. Расте и броят на обвинителните актове в съда. Осъдените са също над 1000. Ефективно осъдените за три години са едва около 20% от всички признати за виновни.