Президентът Румен Радев даде традиционния прием в Националния исторически музей по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

Над 2500 представители на българската култура, наука и изкуство се събират по традиция на този ден.

Снимка: БГНЕС

Държавният глава приветства гостите с думите, че българската просвета и култура са вградени здраво в основите на нашата държавност и идентичност.

"Тяхната сила и красота ни е съхранила като общност и ни е превела през превратностите и изпитанията на времето", каза още президентът. 

Снимка: БГНЕС

"Точно днес е удачно да припомня думите на един наш общественик, че преди кирилските букви България беше силна, но не беше велика. Защото в нея имаше дворци, но нямаше училища. Вярвам, че истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии. С техния духовен блясък свети ликът на нашия народ", отбеляза в словото си държавният глава.

Снимка: БГНЕС

Според президента да се гордеем и да популяризираме нашето славно минало е дълг, но още по-важно е каква култура и просвета, каква наука и образование развиваме днес, какво инвестираме в бъдещето на нашите деца.