Над 200 са продадените имоти в жилищните сгради в строеж, свързвани с бизнесмена Васил Божков, които ДНСК спря, а прокуратурата проверява.

Срещу голяма част от апартаментите в комплекса стои надпис – „продадено“, показва справка на сайта на „Нове Хоумс“. Цените са между 950 и 1700 евро на квадратен метър. Сред бъдещите собственици е Мартин Кальонски. Досега е платил на зелено 50 хиляди лева. Разбира за установените нарушения от медиите.

„Става въпрос за отстоянията между сградите. Аз лично се съмнявам, че нещо не е изпълнено по проект. Не може една институция в един момент да е приела разрешение, всичките книжа да е разгледала, да е издадено разрешение… (…) И ние реално да ставаме заложници на политическата обстановка“, коментира Кальонски.

Други клиенти, с които успяхме да разговаряме, споделиха, че не са притеснени от създалата се ситуация.

Строителството на комплекса до столичния булевард „Цар Борис III“ започва през 2019 г. Разрешението издава главният архитект на София – Здравко Здравков. Той отказа коментар с мотива, че по случая тече проверка. Същият отговор получихме и от ДНСК.

Към днешна дата строителните дейности на обекта продължават. Според работници обаче им е даден срок до идния вторник.

Първоначално от фирмата строител не даваха официален коментар.

В петък вечерта обаче излязоха с позиция, в която определят заключенията на ДНСК като „тенденциозни и манипулативни“.

„Утвърдената съдебна практика категорично приема, че строеж, който се изпълнява в съответствие с одобрените инвестиционни проекти и влязлото в сила разрешение за строеж, е винаги законен. Съответствието на строежа с Подробния устройствен план се смята окончателно установено с влизане в сила на разрешението за строеж, заедно с одобрените инвестиционни проекти, негова неразделна част“, се чете в позицията на дружеството.

От нея става ясно, че дружеството ще възрази на предписанията за спиране на строителството на комплекса.