Над 130 сигнала за щети са подадени към аварийните служби в София след вчерашната буря. И днес продължи разчистването на паднали дървета и запушени шахти. Сериозно пострада Народният театър, чиято сграда е паметник на културата.

7 екипа на аварийните служби работиха цяла нощ за отстраняване на щетите.

По ирония заради протекли тавани и наводнени коридори в Народния театър, бурята в столицата отмени представлението "Когато гръм удари, как ехото заглъхва", което по това време се играе на Камерна сцена. Днес ще се прави оценка на щетите по сградата, която е и паметник на културата.

А от Министерство на културата гарантираха, че ще окажат пълно съдействие за възможно изпълнение на авариен ремонт в най-кратки срокове. Готови са да съдействат и с допълнителни средства.

„Министерството на културата, като принципал на най-значимата и представителна българска театрална институция в страната, ще окаже пълно съдействие за възможно най-бързото изпълнение на съгласувателната процедура на аварийния ремонт на сградата, който директорът на националния културен институт обяви, че ще извърши. В допълнение, Министерството на културата е готово да съдейства и с допълнителни финансови средства, в случай, че такива са необходими“.

Теч от покрива имаше и в един от салоните на Централната поща. На гражданите се наложи да седят във фоайето с чадъри. От Български пощи отговориха за bTV, че работният процес не е спирал, всички услуги са достъпни и няма сериозни щети.

На места разчистването продължи и през деня.