Над 120 хиляди души с увреждания излизат на протест до месец. Причината - предложените промени в ТЕЛК, с които се цели създаването на две комисии за освидетелстване на пациентите.

Преди 40 години инцидент в казармата променя живота на Александър Дубина. Оттогава мъжът има изкуствена тазобедрена става и трудно ходи. Въпреки това работи като рехабилитатор. Получава минималната заплата и инвалидна пенсия от 170 лева.

„Не знам дали ще продължа да си получавам пенсията, колкото и малка да е, дори част от нея или няма да получавам нищо", чуди се той.

Социалното министерство не отстъпва от предложенията си хората с увреждания да минават не през една, а през две комисии, за да бъдат освидетелствани.

Едната ще определя увреждането, а другата - възможностите на човек да работи. Втората ще се ръководи от НОИ и от нея ще зависи правото на инвалидна пенсия.

Снимка: bTV

„Тези идеи са направени само с една цел, да се ограничат хората с увреждания, да им се намали бройката и да се спести от техните пари”, категоричен е Дубина.

20 организации напуснаха Националният съвет за интеграция на хората с увреждания. Александър и още хиляди други излизат на протест.

„Това, което се предлага с този текст е да се въведе международната класификация на уврежданията, която все още няма социален превод в България и да се направи ревизия на пенсиите на хората с увреждания", коментира Адриана Стоименова, представляваща национално представените организации на хората с увреждания.

От социалното министерство обясниха, че реформата няма за цел да отнема права на хората с увреждания, а да подобри системата чрез по-адекватна грижа и по-справедливо разпределение на публичните средства.