Над 1000 украинци са в списък на чакащите да получат статут на временна закрила. Единственият пункт в Слънчев бряг не може да се справи с наплива, а хотелиерите настояват за облекчен режим на регистрация.

На пръв поглед изглежда, че сме в разгара на лятото, но тези хора не са туристи в Слънчев бряг.

Само в един от хотелите са настанени над 1300 бягащи от войната, от които повече от половината са деца. Сред тях и бебе на две седмици.

От всички тези хора до момента статут на временна закрила, който да им даде право на безплатна медицинска помощ и достъп до други услуги, са получили едва четирима.

Снимка: bTV

Пред пункта в Слънчев бряг опашките са заменени от списък, набъбнал за 2 дни до 1350 чакащи. 

Олга от Харков записва себе си и сина си, но е притеснена от отговора на доброволците, опитващи се да вкарат ред.

"В хотела ни казаха, че от първи април всичко ще бъде платено - храната и нощувката. А ние нямаме такива пари", споделя жената.

Снимка: bTV

Искането на пари от бежанците все още не е масова практика. Но хотелиерите са притеснени, че няма да могат да се впишат в срока, определен от държавата в Програмата за подпомагане – до 5 април.

"Веднъж ние трябва да ги регистрираме в хотелския софтуер и втори път те трябва да си извадят удостоверение за лица, ползващи временна закрила в България. От наша страна ние каквото трябва, сме направили“, каза Христо Караилиев – хотелиер.

„Те просто искат три неща: искат храна, искат покрив, искат, ако има нужда, някой да прегледа детето им. Това са трите неща и няма смисъл да правим най-сложните упражнения, защото един служител някъде нависоко е написал една програма и вкара цялата държава в лудост", каза хотелиерът Радостин Дачев.

Снимка: bTV

От полицията отварят още пунктове, без почивен ден и с повече служители.

„Така че да няма всъщност никакъв промеждутък – този, който ползва някаква почивка, веднага е заменен от друг служител“., обясни  Цветелина Рандева - говорител, ОД на МВР-Бургас.

В писмо до премиера и министрите на икономиката и туризма, от бранша настояват Програмата за подпомагане да не е обвързана с получаване на бежански статут.