Огромни колони от тежкотоварни камиони чакаха с часове на граничния пункт "Дунав мост" край Русе.

Преди обед опашката беше над 10 км и достига до съседния град Мартен. Причината е срив в системата на митниците за измерване на товарни автомобили.

Следобед ситуацията на граничния пункт се нормализира, а опашката от тежкотоварни камиони се е стопила до 3 км. Системата за обработка на тировете вече работи нормално. 

За по-бързото преминаване на камионите, на "Дунав мост" бяха отворени допълнителни трасета, като от българска страна работят общо пет гишета. Въпреки това опашка все още има, тъй като румънската страна не може да поеме големия брой тирове. Те изчакват на самия мост, което затруднява трафика по съоръжението.

Снимка: btvnovinite.bg

"От 10:35 ч. е възстановена напълно работоспособността на модул "Пътни такси и разрешителен режим". На най-натоварените пунктове са осигурени допълнителни трасета и служители с цел ускоряване на обработката. През нощта пътните такси и разрешителните режими за товарните автомобили се обработваха по аварийна процедура поради непланирано спиране на модула по технически причини. Спирането нямаше отражение върху трафика на леки автомобили", поясниха от граничния пункт.