С ден на отворени врати Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязва Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  

„Посетителите ще имат възможност да се запознаят с библиотеката извън фасадата ѝ. Ще могат да разгледат зала „История на книгата“, където се проследява развитието на писмеността от зараждането ѝ до настоящето със съвременните технологии. Ще могат да разгледат и документалната изложба, посветена на 200-годишнината от рождението на Найден Геров. Тя е озаглавена „Идеалът като действителност“, казва директорката на библиотеката доц. д-р Красимира Александрова.

Тази изложба е открита на 11 май, патронен празник на националната библиотека и професионален празник на библиотечните и информационни специалисти. Тя може да бъде видяна и посетена до края на май.

В западното фоайе на Националната библиотека може да бъде видяна и изложбата „Образите на светите братя Кирил и Методий в графичните колекции на Националната библиотека“.

В нея са включени 10 оригинални литографии, гравюри и щампи с образите на първоучителите Кирил и Методий от 1850 г. до началото на ХХ век, част от колекциите на библиотеката.