Лоши условия и за книгите, и за хората – такава е ситуацията в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Сградата никога не е ремонтирана основно и тепърва ще се прави оценка колко средства са необходими за това.

Снимка: bTV

Зад красивата фасада на сградата всъщност има течове, пукнатини и следи от стари наводнения. Там е горещо през лятото, студено през зимата, има проблеми с електрическата инсталация, с тръбите на парното и с водата.

Снимка: bTV

Хората, които работят в библиотеката получават заплати близки до минималната.

Сградата е от 1952 г., но тепърва ѝ се прави технически паспорт. Още в началото мястото не е достигало. Не достигат и средствата.

Снимка: bTV

Директорът доц. Красимира Александрова признава, че без помощ от дарители, от кампаниите, които правят, от проекти със средствата, които получават годишно, няма да може да се направи нищо.

„Проблемите са трупани много години и е доста трудно в момента точно на един път да се решат, а и ръководството на министерството се стреми поетапно да осигури средства, за да отстрани тези проблеми“, коментира доц. Венцислав Велев, директор Международни и регионални дейности в Министерството на културата.

Снимка: bTV

Бюджетът на библиотеката за тази година е малко над 2,9 млн. лева, догодина също ще е около 3 млн. лева, което е най-ниското държавно финансиране на национална библиотека в Европейския съюз.

Допълнително ще се търсят средства за неотложния основен ремонт.

За сравнение в Националната библиотека има около 8 млн. библиотечни единици и работят 206 души. В националната библиотека на Иран библиотечните единици са с около 1 милион по-малко, а хората, които работят там – пет пъти повече.

Вижте повече във видеото: