Национален конкурс търси най-добрия сценарий за късометражен филм. Чрез него младите български автори и режисьори могат да реализират кинопроектите си.

Финландският филм "Ако падна" спечели конкурса за най-добър сценарий на късометражна продукция през 2005 г. Сдружението "Българско кино общество" дава шанс и на непрофесионалисти, но изкушени от Седмото изкуство, да сбъднат киномечтите си.

 „Имаме две основни награди, които ще дадем в конкурса, и те са награда за най-добър сценарий и награда за най-добър филмов проект. В конкурса могат да участват хора, които са до 35 годишна възраст”, обясни Елена Мошолова.

Тази година ключовата дума на сценарния конкурс е "контрол" - тема, която дава възможност да развихрите фантазията си. Най-интересният проект за филм ще бъде отличен от европейската асоциация за младежко кино "Ниси Маса". Наградата е участие във финалния уъркшоп по сценарно описание и творчески срещи с европейски кинопродуценти в Люксембург, Норвегия или Испания.

„Това е една много добра възможност за българските автори и българските проекти да видят свят извън България. Цялата мисия на този конкурс е да стимулираме българското кино и младите автори”, добави Мошолова.

Крайният срок за изпращане на сценариите е 31 юли. Информация за конкурсите можете да откриете в сайта на Българско кино общество.