Началникът на отбраната ген. Константин Попов е подал рапорт за напускане, съобщиха от Министерството на отбраната.

Източници на bTV съобщиха, че ген. Попов е посочил в мотивите си, че с този акт дава възможност на новия президент и върховен главнокомандващ сам да избере началника на отбраната, с когото да работи.

Известно е, че до момента ген. Попов и ген. Радев са били обратна субординация – т.е. във военната си служба Радев е бил подчинен на Попов.

Вчера ген. Попов за последен път отчете дейността си като началник на отбраната и връчи награди на представители на медиите.

Изненадан съм, коментира пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ и член на Комисията по отбрана Пламен Манушев, цитиран от „Фокус”.

„Изненадва ме. Eдин достоен български офицер, компетентен”, коментира и друг от членовете на комисията, Красимир Каракачанов.

Не бих го посъветвал, ако ме беше питал, да прави подобно нещо, допълни той.

Според военния министър в оставка Николай Ненчев рапортът на ген. Попов е бил очакван.

Бях в течение, коментира той преди заседанието на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, на което трябва да се реши как ще реагират реформаторите, ако получат мандат от президента за съставяне на правителство.

На въпрос дали ген. Попов си тръгва заради Румен Радев, Ненчев отговори утвърдително: „Да, заради Румен Радев.”

Според БСП обаче мотивите и обясненията за оставката на началника на отбраната са неприемливи и неподходящи.

„Това е, в случай че под повърхността няма други причини за напускането му. Поведението му е несъвместимо с отговорностите на човек, заемащ най-високата като длъжност и звание позиция в Българската армия. Действията му са в разрез с неутралността, която трябва да съблюдава по закон един началник на отбраната”, коментираха от БСП.

„Не виждаме основания за тревога, доколкото неговата оставка няма да поведе до сътресение в Българската армия и въоръжените сили на страната”, посочват още от левицата.