Стоматологът Валентин Павлов е бил оправдан от Столичния апелативен съд за смъртта на 14-годишно момче, починало след операция под пълна упойка, съобщава правният портал lex.bg.

Към момента не са изготвени мотивите към присъдата. Тричленният състав, постановил решението е с председател Калин Калпакчиев и членове Камен Иванов и Владимир Астарджиев (докладчик).

Случаят е от юни 2016 г. Тогава 14-годишният Алекс Иванов бил подложен на интервенция в клиниката на Павлов. Без консултация с анестезиолог зъболекарят решил да отстрани киста в лявата част на долната челюст под пълна упойка – макар според данните по делото да не е разполагал с логистична и материална обезпеченост за обща интубационна анестезия при усложнение.

След операцията състоянието на детето рязко се влошило, при което Павлов викнал линейка. Тя обаче не била подходящо оборудвана и в крайна сметка откарала Алекс в „Пирогов”, където починал.

Според експертна комисия причина за смъртта е е остра сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на малигнена хипертермия, като според документацията на използваната упойка именно подобно заболяване е сред възможните странични ефекти.

На първа инстанция лекарят получи 3 години условно, като единствените наказани според решението на САС са съпругата на Павлова – Вената Павлова, както и д-р Йоанна Филипова. Те получават по 1 година условно, което отново е намаляване на присъдата спрямо първоначалното решение.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред Върховният касационен съд.