Апелативният специализиран наказателен съд призна Румен Овчаров за виновен за умишлена безстопанственост, като му наложи условно наказание от две години лишаване от свобода, съобщиха от съда.

Според магистратите с действията си бившият министър е виновен за значителни щети в размер на „Мини Бобов дол“ в размер на 2 659 040,60 лв., като те го оправдават за разликата до 24 455 474,80 лв.

С днешното решение е отменена по-ранната присъда на първоинстанционния спецсъд.

Освен условното наказание, той е лишен от правото да заема държавна длъжност за 3 години, а за същия период и няма да има право да упражнява дейност, свързана с пазене и управление на чуждо имущество.

Пред bTV Румен Овчаров потвърди за решението, но обясни, че това е втора инстанция и то не е окончателно.

Съдията докладчик е бил на особено мнение и е предложил делото да се върне за разглеждане отначало.

Според Овчаров присъдата му е за това, че в качеството си на министър на енергетиката, не е упражнил контрол върху „Мини Бобов дол“ да си съберат режийните разноски.

Със същата присъда бившият изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на мината Пламен Евтимов е осъден за умишлена безстопанственост довела до 2 681 733,30 лв. Получава същото наказание – условна присъда и забрана за държавни постове и управление на чуждо имущество.

Подсъдимата Ана Янева е оправдана.

Решението подлежи на обжалване и протест.