„На учителя, с любов“ - под това мото ще мине концертът, посветен на великия български бас Борис Христов, който ще се състои на 30 май от 19:00 часа в методистката църква „Д-р Алберт Лонг“ на ул. „Раковски“ 86 в столицата.

Организира го баритонът Георги Петков – ученик на Борис Христов, професор по пеене във виенската консерватория „Франц Шуберт“. Участват тенорът Цветан Илиев и сопраното Мария Луиза Бояджиева, дъщеря на легендарния тв режисьор Хачо Бояджиев. Участва и хорът на медиците „Родина“.

Дъщерята на Хачо Бояджиев завърши неотдавна с отличен успех академията „Гнесини“ в Москва. Вече се радва на първите си ангажименти в България. Двамата с Цветан Илиев са ученици на Георги Петков, който също ще пее на концерта.

Георги Петков е бил в най-близкото обкръжение на Борис Христов в Рим. Във фоайето на църквата „Д-р Алберт Лонг“ е подредена изложба с уникални фотоси от пребиваването на Борис Христов в София по време на записите в храма „Св. Александър Невски“. Показани са и автографите на певеца, подарени на журналистката Елиана Митова, на Георги Петков и на тенора Живко Желев, писмата му до легендарната оперетна звезда Мими Балканска.

Тези документални материали виждат бял свят за първи път. Ще бъде изложен и портрет на великия певец, дело на младата художничка Жаклина Симова, която преди време организира изложба с образите на артиста в музея „Борис Христов“ в столицата.