На Стефановден екипът на bTV Ви среща с един от пазителите на Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул. Той също носи името на светеца и на създател на храма, който започва неговия градеж около 1848 година.

Снимка: btvnovinite.bg

Желязната църква носи името на двама души, оставили следа в историята - Свети Стефан и Стефан Богориди – благодетелят, който бил съветник на султана и дарил земята под дома си, за да бъде построен християнският храм. Днес негов пазител е уредникът Стефан, който на този ден празнува двойно.

„Голям късмет, дарител е Стефан Богориди, църквата е „Свети Стефан“ и аз съм Стефан. Голям късмет и много се радвам. За мен е като къща и се радвам, че тук работя“, разказа Стефан Балкуш.

Снимка: btvnovinite.bg

За всички дошли да се помолят беше отслужена света литургия. Кириако Лижае стъпва в храма за първи път през 1954 г., когато е едва 9-годишен.

„Навремето, тогава свещеника беше отец Йоаким Устрев, който всяка година на празника на Богоявление ходеше по българските семейства в Истанбул да ръси къщите, и когато дойде в този момент в нашата къща, каза на мама:

„Това дете го искам, за да дойде да помага на олтара“ и веднага майка каза: „Хайде, вземете го“. И аз започнах 1954 г. да служа в църквата.

Снимка: btvnovinite.bg

И днес Кириако е част от църковния хор и се радва, че празниците събират и сплотяват българската общност в Истанбул. А именникът Стефан на днешния ден си пожелава най-вече здраве, пандемията да отмине и туристите да завърнат в многоликия град.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!