Снежна топка в главата постави точката на тържественото слово на премиера Кирил Петков на Шипка. Той беше мощно освиркван от русофили и активисти на „Възраждане“, докато призоваваше за единство.

Един от охранителите на премиера успя да отклони част от летящия предмет преди да уцели министър-председателя, който залегна, за да се прикрие. Видимо раздразнен от случилото се, Петков все пак предпочете да не го коментира пред журналисти веднага след инцидента.

„Стига сме се делили на различни групи, време е кажем, че България е единна, че всички сме българи и всички почитаме националния празник на България. Всеки, който иска да направи разделение днес на националния празник, не работи в интереса на нашата страна“, подчерта в словото си премиерът.

Според него днес политическите лозунги нямат място. След като се поклони пред паметта на героите, той все пак коментира и случилото се по-рано: "Въпреки че имаше много провокатори и омраза, искам да демонстрирам, че не ни е страх от омразата, защото вярвам в единството и точно в този ден трябва да сме единни и малка група шепа, хора, които се опитват да вкарат омраза и разцепление в българския народ, няма право да определят дневния ред на този ден".

Снежната канонада по Петков продължи и докато той си тръгваше.