Български активисти на организацията „Православна зора” заминават за Украйна, за да защитят българското малцинство там. В студиото на „Лице в лице” Павел Чернев и Симеон Костадинов, и двамата минали през „Атака”, обясниха, че мисията им е мирна, но при ескалация на насилието и избухване на въоръжен конфликт, няма да останат безучастни.

Чернев обясни, че „Православна зора” няма общо с гръцката забранена ултранационалистическа формация, като до момента той е бил наблюдател на избори в Северно Косово и Нагорни Карабах.

„В Украйна централна власт няма, всичко е в ръцете на групи от лумпени, които тормозят несъгласните с хунатата”, каза Симеон Костадинов от Националистическата партия на България. Той допълни, че етническите българи в Украйна се опасяват от настъпление на екстремистите. По думите му, от гледна точка на българското малцинство е много по-добре старата власт в страната да се запази.

Той беше категоричен, че в България подобен на украинския казус не е възможен, тъй като у нас няма национални малцинства.

На въпрос какво точно ще правят пратениците на „Православна зора”, той каза: „След като маскирани типове със сопи и калашници, много е ясно, че срещу това насилие трябва да се застане”. Костадинов допълни, че до момента агресията е само от страна на противниците на Виктор Янукович.

Павел Чернев подчерта, че все пак се надява да няма въоръжен конфликт, като той и съмишлениците му ще се стремят да осигурят международни застъпници за референдума в Крим, който трябва в края на месеца да реши дали ще остане част от Украйна.

И двамата бяха категорични, че акцията се финансира доброволно, а билетите до Украйна са осигурени от европейски организации, с които „Православна зора” работи, като една от тях е базираният в Рим Център за геополитически анализи.

„Удовлетворението да защитиш православието и православната кауза е вид възнаграждение”, заяви Костадинов.

На свои разноски за страната занимава от Испания и Живко Иванов. В Skype разговор той заяви, че международна група от 7-8 души е тръгнала от Пиренеите в понеделник. Иванов, който е бивш боксьор и участник в свободни боеве, каза, че със свои средства е изпращал хора и в Косово. Сега с него тръгва и ММА боецът Ернесто Навас.

По думите му доброволците срещат подкрепа от руска паравоенна организация, в която членуват бивши войници и младежи, които преминават специално обучение. Живко Иванов подчерта, че при нужда той и останалите от „Православна зора” ще вземат оръжие.