Шествие от катафалки премина днес в центъра на София. От погребалните агенции излязоха на протест срещу нормативни промени, които пряко ги засягат, но се прокарават чрез поправки в Закона за устройство на територията. 

Шествието тръгна от Централните гробища и стигна до сградата на Народното събрание, като предизвика учудване сред гражданите.

Причината за протеста - проект на депутати от "Обединени патриоти". Идеята им е дадат право всяка община сама за себе си да създаде своя наредба за реда в гробищните паркове и цялата погребална дейност.

"Виждаме, че три десетилетия вече всякакви псевдо фирми, които рекетират хората по гробищните паркове, представят се за агенции и всичко останало. И по този начин са гаврят и с паметта на починалите и с трагедията на близките", коментира Юлиян Ангелов от националистическото обединение. 

Според бранша обаче поправките няма да внесат ред, а точно обратното. "Чрез този нов законопроект се въвежда ново беззаконие и лавина от нови дела и хаос и бъркотия в бранша. Тезата е, че се вършат големи беозбразия в погребалната сфера. Наистина е така. Ние не отричаме", заяви председателят на Сдружението на фирмите от погребалния бранш "Фунерал".

Решението според тях е закон, който да регулира дейността им в цялата страна. "Наредбата не е единна за всички, а всеки общински съвет ще си изготви своя. Това е безумно", коментира архитект Цветана Гочева от Българската асоциация за погребения. 

Снимка: БГНЕС

Депутатите от своя страна контрираха, че заради сегашната уредба има рекет по гробищните паркове, а в новите текстове се предвижда агенциите да не могат да функционират без да имат постоянен офис и адрес. Ще трябва също така да имат и съответните сертификати, включително такъв, който да показва, че могат да  да изработват паметници.

От погребалните агенции ще излязат на протест и утре - отново под формата на шествие от катафалки.