За повечето хора празничните почивни дни са време за кулинарни изпитания. Естествено, има и друг начин да се “заситиш” – като си подариш красота сред природата.

Пътуваме към едно малко познато място в Македония, за да си подарим  покой и да се понесем в ледените води на каньона Матка. Само на 15 километра от Скопие високите и внушителни скални отвеси са изпълнени с красива карстова вода, която завладява с цветовете си.

Вместо да скучаем по домовете си, може да си подарим пътешествие точно на това място.

Снимка: Ладислав Цветков

През зимата мераклиите, които правят това, не са много. Обикновено лятото е далеч по-привлекателно или поне така си мислят повечето хора. Малка подробност е, че може да е студено, но точно сега липсва и туристическият шум и върволица от хора.

Един от най-добрите начини да разгледаш мястото е по вода. Каякът е чудесно изобретение на човека и върши чудесна работа за подобни начинания. Въпреки че има туристическа пътека, да се понесеш с каяк по гладките води е нещо съвсем различно. Доста затворено от отвесни скали, мястото дава възможност да се носиш по огледалната вода и да почувстваш величието на подобно място.

Снимка: Ладислав Цветков

Заниманието не е опасно, макар че много хора си мислят, че тези лодки са нестабилни.

Усилията също не са кой знае колко големи. Седем километра гребане на подобно красиво място се изминават на един дъх под въздействието на природната красота.  

Вижте още във видеото: