135 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие при направени над 18 400 теста. На прага на четвърта вълна може да последват нови рестрикции.

Според Националния план за справяне с епидемията  - в зависимост от 14-дневната заболеваемост могат да се разграничат 4 нива.

При последното - 4-то ниво и над 500 заразени на 100 000 следват и най-сериозните ограничения.

Тогава се забраняват сватби, семинари, спортни събития. Затварят фитнеси, музеи, нощни заведения, ресторанти.

Учебният процес в училищата и ВУЗ-овете преминава изцяло в електронна среда, детските градини също затварят, но не за всички.

Допуска се да работят при условие, че всички от персонала притежават сертификат за ваксинация или преболедуване и за деца, чиито семейства също притежават такива сертификати.

Според националния план обаче при най-тежкия развой на епидемичената обстановка детските заведения ще могат да работят само ако персоналът им е изцяло ваксиниран или преболедувал и то само за децата, чиито родители също имат COVID сертификат.

В детска градина в квартал „Суходол“ работят 9 учители, от тях 7 са преболедували вируса, но нито един не е ваксиниран.

Директорът на детската градина е единственият ваксиниран сред персонала.

„Това ще бъде добре и за самите родители, тъй като те също ще бъдат притеснени по отношение на работата си, на децата си“, каза Мариана Бъчварова, директор на ДГ №9 "Пламъче" в София.

Анализ на Министерството на образованието и науката показва, че 70% ваксиниран персонал има в едва 3 на сто от детските градини в страната.