„Министерството на икономиката ще предложи сключване на договор за 7 кораба с втечнен газ. Доставката на LNG ще подобри енергийната сигурност на България“. Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков в началото на днешното, вероятно последно заседание на това правителство.

„Условието за получаване на тези количества е следващия месец служебното правителство и служебното министерство на енергетиката да осигурят необходимата инфраструктура от Гърция и Турция“, уточни Петков.

Корабите пристигат от САЩ и първата доставка е през терминала на гръцкия остров Ревитуса. Цената на първите три кораба е с 30 долара по-ниска от европейската, каза министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.

Правителството прие и новата програма за компенсация на цените на електроенергията за небитовите потребители.

„Считано от 1 юли до 30 септември за крайните потребители ще се осигури таванът от 250 лв. по този начин правителството осигурява предвидимост за бизнеса за следващите месеци“, заяви Петков.

150 млн. лв. ще бъдат дадени за мярката от 25 ст. отстъпка за литър гориво.

Работна група между Агенция „Митници“ и НАП ще подготви мерки за ограничаване на износа на нефтени продукти с руски произход, считано от 5 декември, обяви още премиерът в оставка.