Въоръжени с чували и ръкавици, от рано сутринта доброволци се включиха в кампанията  „Да изчистим България заедно”, като събираха боклуци от зелените територии на парковете и междублоковите пространства, до морето и плажовете.  

Край морето, на пътя към плаж „Корал” през гората, доброволци се натъкнаха на цял „склад” с прогнили дюшеци.

Снимка: Лора Стаматис

Министърът на околната среда Нено Димов, заедно с хора от екоинспекцията в Бургас и община Царево, също се включи в почистването.

„Това е начин да се уврежда околната среда, а тя е много красива тук. Истинското опазване на околната среда започва от главата и сърцето”, коментира Димов.

Министърът обаче не стигна до самата плажната ивица.

Там доброволци от Сдружението „Да запазим Корал” извършиха уборка още рано сутринта.

 „Това по принцип е задължение на общината, записано е в Закона за устройство на черноморското крайбрежие – чл. 22а, но общината Царево нито един ден през този летен сезон не е идвала да почисти плажа. Сега на нас това ни се струва като изключително цинично – един-единствен ден кметът на Царево и министърът на околната среда и водите да дойдат да почистят плаж „Корал”, който е абсолютно чист. Това е целият боклук, който сме събрали, сигурно има 20-30 кг боклук “, каза и показа Атанас Русе от сдружение „Да запазим Корал”.

Десетки младежи чистиха плажа пред държавната почивна база в „Атия”.

Най-необичайният предмет, който откриха децата от Национален младежки форум в горичката до плажа на почивна база „Атия” беше ретровариант на съоръжение за лодки.

Стотици доброволци от голяма търговска верига почистиха района около паметника Хаджи Димитър на връх Бузлуджа.  

Четири поколения почистваха две нерегламентирани сметища край училището във Врачанското село Зверино. 

Група доброволци се включи в почистването и в Шумен. Хората решиха да насочат усилията си в почистването на тревни площи и междублокови пространства. 

За шеста поредна година стотици служители от голяма верига супермаркети участват доброволно в най-голямото почистване на страната.

Стотици доброволци чистиха парк „Бунарджика” в Пловдив. Най-често в торбите за отпадъци попадаха бутилки и празни шишета от безалкохолни и алкохолни напитки.