Плажовете по Южното Черноморие са препълнени, шезлонгите и чадърите не достигат. Спазват ли се обаче противоепидемичните мерки по морето?

Освен заведения, бензиностанции и търговски обекти, инспектори от три министерства ще проверяват и плажните ивици.

Снимка: bTV

70-годишният спасител на плажа в Поморие стриктно следи за COVID ограниченията. Основната му задача е да следи да няма струпване на хора. Дезинфектанти има поставени на всеки вход и изход на плажа. Старателно се почистват и плажните принадлежности.

Плажовете по Южното Черноморие са препълнени, а шезлонгите и чадърите не достигат.

"Лошото е, че хората нямат избор и се струпват, скупчват се в свободната зона", казва Николай Димитров, концесионер на плаж "Крайморие" в Бургас.

На свободната зона концесионерите не могат да изискват по колко души могат да застават под един чадър.

"В общи линии колкото и да се стараем, нито държавата, нито ние имаме силата да накараме абсолютно всички хора на целия плаж да спазват дистанция едни от други. Естествено, предупреждаваме ги, каним ги да се раздалечат едни от други, но това е положението", добавя концесионерът на плаж "Бургас - север" Симеон Цветков.

Струпване на големи групи от хора има и по баровете и ресторанти, затова с обща заповед тримата министри на здравеопазването, на вътрешните работи и на земеделието и храните разпоредиха провеждането на проверки в Черноморските и планинските курортите, дори по основните магистрали, където се движат най-много хора.

Ще се следи за носенето на маски на закрито, спазването на отстояние и дезинфекция.