По 75 лева великденски добавки за пенсионерите под прага на бедност, реши на първо четене Бюджетната комисия в парламента.

Предложението на „Възраждане“ не само хората с пенсии под 526 лева, а всички пенсионери да получат по 100 лева, беше отхвърлено.

Приетото от комисията е по предложение на ГЕРБ и ДПС. То не е окончателно, но ще засегне над 500 000 пенсионери с пенсия до 526 лв., ако стане факт. За това ще са нужни 40 милиона лева.

Позицията на финансовото министерство по въпроса остава непроменена. Осигурителният институт не разполага с толкова средства в излишък, а мярката, според ведомството, не е справедлива.

„Под въпрос е доколко предложената мярка няма да изисква допълнителни трансфери от държавния бюджет, съответно повишаване на салдото. Ако някой пенсионер получава 527 лева, няма да получи добавка. Ако е 525 лв. - ще получи 75 лева. Не виждам логика в предложението. По информацията, която аз получих по официален ред от НОИ, към края на февруари допълнителните средства са 6 милиона лева“, каза зам.-министърът на финансите Георги Клисурски.

От НОИ заявиха, че с преструктуриране на бюджета на общественото осигуряване ще има 40 милиона лева за добавката

„На фона на 24 милиарда чрез вътрешно преструктуриране не е проблем НОИ да изпълни мярката, ако се стигне до решение на законодателя Това е една утвърдена мярка“, посочи Весела Караиванова, подуправител на НОИ.

Как партиите коментираха великденските добавки вижте във видеото.