От 15 до 20 години затвор за шофьорите, които предизвикат катастрофа със смъртен случай след употреба на наркотици или алкохол. Тази и още промени приеха в Наказателния кодекс депутатите със 167 гласа "за".

След трагедията на бул. „Сливница“, при която загинаха момче и момиче, последваха протести и искания за промени. И тази вечер хората блокираха движението и тръгнаха на шествие. Те настояват за спешни промени, свързани с пътната безопасност.

На този фон депутатите приеха няколко ключови промени на първо четене. Сред тях – затвор до 6 месеца, ако шофьор откаже да бъде тестван за алкохол или наркотици. Но само – ако веднъж вече е наказван за това. Ако шофьор е дрогиран или е с над 1,2 промила алкохол, автомобилът му ще се конфискува. Същото ще е наказанието и при катастрофа след движение с повече от 50 км/ч. А ако водач с над 2 промила алкохол в кръвта или след употреба на наркотици и причини произшествие със загинал, то той ще е заплашен от 15 до 20 години затвор.

Предстои текстовете да се гласуват и на второ четене, за да влязат в сила. А в неделя се очаква национален протест в над 10 града с искания за спешни мерки срещу войната на пътя.