Депутатите приеха на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. „За“ бяха 129 народни представители от управляващата коалиция, „против“ гласуваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“, нямаше „въздържал се“. 

Според опозицията при парите за здраве не се вижда ясна политика за сектора, а реформа на парче.

„Разходите се увеличават и това е стъпка в правилната посока. Дотук с положителните страни – това не е бюджет на реформата. Не подобрява нещата за хората”, заяви Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС.

Антон Тонев от „Продължаваме промяната“ припомни, че са отскоро на власт: „Това са възможностите, пред които нашата национална система е изправена”.

От „Демократична България” увериха, че между първо и второ четене план-сметката на НЗОК ще се подобри. От „Възраждане” поискаха повече пари за дентална помощ. По време на обсъжданията стана ясно, че е много вероятно да има актуализация на финансовата рамка през лятото.  

Като цяло за здравеопазване през 2022 г. са заложени 8,3 млрд. лв. или с 604,4 млн. лв. повече за разходи в сравнение с 2021 г. 

Сред тях са пари за ваксини, тестове е предпазни средства за COVID-19, допълнителни пари за персонала на първа линия, както и за изплащането на 75 лв. за възрастните хора, които се ваксинират.

Проектобюджетът е подготвен при действащата задължителна здравноосигурителна вноска от 8%. Предвидено е балансирано бюджетно салдо, посочва вносителят - Министерският съвет.

Според разчетите се очаква да постъпят общо приходи в размер на над 6 млрд. лв. или с 604,4 млн. лв. повече от миналата година. За дентална помощ се предвижда да бъдат заделени 239,7 млн. лв., което е с 24,3 млн. лв. повече от Бюджет 2021.

От ДБ ще предложат да се запази нивото на осигкисшевех доход на 3000 лева, а не да се вдига на 3400.

Депутатите спориха и за това дали увеличените разходи ще доведат до по-голяма инфлация, или не.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!