Бившият икономически министър Делян Добрев осъди на първа инстанция евродепутата от ПЕС/БСП Елена Йончева заради клеветнически твърдения, съобщиха от ГЕРБ. Делото е за т.нар „Кумгейт“ – твърденията, че областният координатор на управляващата партия кадрува по семейна линия в Хасково.

Решението за осъждането на Йончева е на Районен съд София и е за нанесени неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на доброто име на Делян Добрев в обществото и целенасоченото му злепоставяне, вследствие на поредица от изказвания в медиите и в Народното събрание. Елена Йончева трябва да заплати на Делян Добрев 7 хиляди лева, по 1000 лв. за всеки отделен иск, плюс разноските по делото в размер на 589 лв.

Случаят е от 2017 г., като твърденията на Елена Йончева предизвикаха скандал. Делян Добрев обяви, че е опозорен от атаката на левицата и поиска да си тръгне от парламента, където беше в редиците на ПП ГЕРБ. „Кумгейт“ стигна до прокуратурата, но в крайна сметка първото съдебно решение по темата е за клевета.

Добрев отвърна на удара с обвинения към Йончева, че е свързана с избягалия банкер Цветан Василев и офшорни фирми.

Вероятно съдебната сага ще продължи.