На косъм от трагедия – теч на газ на жп гара в Карнобат вдигна властите на крак и наложи среднощна евакуация на хора. Инцидентът става около 3 часа.

Течът е започнал в товарна композиция от 6 цистерни, пълни с пропан-бутан. Товарната гара е на километър, а влаковете минават буквално под прозорците на живеещите в близките сгради, от които бяха евакуирани. Паниката започва около 2 ч. след полунощ.

Всички в блока са жепейци, поколения работещи на гарата.

"Ние дойдохме 63-та година на гарата, тук нямаше коловоз, беше оттатък първият коловоз, а пък сега – до главата ни", разказа една от евакуираните жителки Недялка Балчева.

"Нямаше как да успеят да вдигнат всичките хора от блоковете, защото сме доста блокове, затова на първа линия, които са тук, най-отпред.Линията е долу-горе на 4-5 метра от блока, прозорците ни отворени, не сме усетили нито миризма, нито нищо", допълни Драгомир Балчев.

Според служителите на гарата било нормално релсите да минават под прозорците.

"Притеснението ни е да не стане като Хитрино. Много е опасно, половината Карнобат ще отиде, 50-тонна цистерна е била", каза Йорданка Йовкова.

"Много бързо се справиха екипите, които трябваше да отстранят повредата, движението е възстановено, нямаме пострадали хора, нямаме обгазяване", заяви ст. комисар Калоян Калоянов, директор на ОД МВР Бургас.

И днес Недялка Балчева продължи да подготвя зимнина, но притеснението за семейството й остава.

Установно е, че течът на газ започва от спирателния кран на цистерната, аварията е отстранена бързо.

Този инцидент е поредният случай, при който теч на газ от цистерни на влакове предизвиква напрежение и евакуация.

02.2019 г.

– Само преди 6 месеца товарен влак с вагони с пропан-бутан дерайлира на гара Пловдив. За щастие, до фатален удар не се стигна. Като причина за инцидента беше посочен счупен език на стрелка на коловоза.

11.07.2018 г.
Теч на пропан-бутан от цистерна на влак стресна жителите на село Славяново край Попово преди година. Пострадали нямаше.

10.12.2016 г.
В края на 2016 г. при влизане на гара Хитрино товарна композиция с пропан-бутан и пропилен дерайлира. Последва взрив, който взе 7 жертви.


14.08.2013 г.
Преди 6 години цистерна, пълна с пропан-бутан, се взриви край Варна. Ранени бяха 10 души, сред които и пожарникари.