Забранява се разполагането на маси и консумацията на място на територията на откритите коледни базари в София, както и поставянето на открити сцени с провеждане на културна програма. Това реши софийският оперативен щаб, съобщиха от Столична община.

Базарите ще са разрешени при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Организаторите на Коледните базари трябва да осигурят охрана за спазване на задължителните мерки, като не се допуска струпване на повече хора, въвежда се еднопосочност на движението и отделни вход и изход. На територията на базарите е задължително носенето на предпазни маски от търговците и посетителите.

На територията на общината ще функционират три коледни базара – в пространството на Градската градина, в парка на НДК и на пл. „Славейков“.

При установяване на нарушения и неспазване на въведените противоепидемични мерки, пазарите ще бъдат затваряни, предупреждават от общината.

В началото на следващата седмица софийският оперативен щаб ще вземе решение за обучението в училищата в столицата. До 27 ноември учениците от 6. до 12. клас се обучават дистанционно, а учениците от начален етап на и 5. клас се обучават присъствено.