Президентът Румен Радев подписа указа до 49-ото Народно събрание с предложението на ПГ на ПП-ДБ за министър-председател. На извънредно заседание на парламента на 6 юни от 13:00 часа депутатите ще гласуват кабинета „Денков-Габриел“.

В дневния ред на заседанието са включени три точки - избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерски съвет и избиране на Министерски съвет на Република България.

„За“ се очаква да гласуват ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ или общо 132 гласа.

ДПС още не са обявили как ще гласуват. „Възраждане“, БСП и ИТН ще гласуват против.

„Представя се кандидатът за министър-председател. Той представя кандидатите за министри, структурата на кабинета. Мисля, че има заявено политическо мнозинство. Тук въпросът е на решение. Дълго време чакахме редовно правителство, имахме едно редовно правителство, дано това, което утре ще бъде гласувано, да бъде по-успешно“, каза председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Президентът Румен Радев ще присъства на извънредното заседание на Народното събрание. След церемонията по полагане на клетва държавният глава ще приеме на „Дондуков 2“ състава на служебния кабинет с министър-председател Гълъб Донев, назначен на 3 февруари.

bTV ще излъчи на живо извънредното заседание на депутатите. Изборът на новото правителство в sградата на Съединието, гледайте в специалното студио с водещ Мария Цънцарова, веднага след обедните новини.