Избраха нов ръководител на Специализираната прокуратура. Поста зае единственият кандидат - Валентина Маджарова.

Изборът във Висшия съдебен съвет беше съпроводен с протест пред сградата. Протест има и в момента пред Съдебната палата в София.

Снимка: БГНЕС

Протестиращите настояват за оставката на главния прокурор и закриването на специализираното правосъдие. Според тях последния пример за  единовластието в държавното обвинение е изборът на Маджарова.

Тя беше избрана в отсъствието на главния прокурор Иван Гешев заради негова среща с балканските му колеги. Маджарова благодари на колегите си и покани недоволните в съдебна зала, "за да съпреживеят делата".

Недоволните не успяха да се срещнат с Валентина Маджарова. Но тя се обърна първо към колегите си и успя да убеди кадровиците, че може да поеме поста на административен ръководител.

„Днес аз съм тук в тази зала пред тези членове на ВСС, в тази процедура единствено и само заради вас! Уважаеми магистрати, благодаря ви за смелостта и стоицизъм, които показвате последните дни! Времената са трудни за всички! За нас са особено трудни!“, заяви кандидатката за ръководител на Спецпрокуратурата.

Снимка: БГНЕС

Маджарова поиска от кадровиците малко време, оцени се пред журналистите като "екипен играч" и покани недоволните в съдебните зали на специализирания съд

"Не съдя никой, това е лична позиция и е по-добре в този живот човек да има позиция, отколкото да няма. На всички Ви е известно, Вие сте доста опитни и знаете добре, че заседанията са публични и не е нужно да се разказват някакви дела. Те просто могат да се съпреживеят. Това е начина - в съдебна зала", заяви Маджарова.

По нейните думи така "ще бъдат информирани", защото "и сега са информирани, но си подават заявленията по реда на закона за достъп до обществена информация, което става опосредствено информиране".

Тя заяви, че ако се докаже, че политици и протестиращи са били незаконно подслушвани, ще си подаде оставката.