На фона на COVID рекордите, които регистрираме през последните дни, премиерът Бойко Борисов и здравният министър проф. Костадин Ангелов заявиха, че нови мерки за ограничаване на заразата няма да се въвеждат. 

Новозаразените през последното денонощие са близо 800, регистрираме и най-високия брой настанени в болница и най-големия процент положителни проби досега. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Без да ви минава през ума, че трябва нещо различно от сегашните мерки да се прави. Никакви КПП-та, никакви ограничения, това, което сме предприели като мерки е предостатъчно, но контролът трябва да е изключително засилен“, посочи министър-председателят. 

Снимка: btvnovinite.bg

Вчера, само в София, РЗИ е съставило 31 акта - 15 на продавачи и 16 на граждани за неспазване на противоепидемичните мерки. Контролът ще се засили и в нощните клубове и дискотеките, стана ясно след среща на здравния министър с представители на този бранш.

Здравният министър уточни, че няма смисъл от нови мерки. „Ако ние, всички не вярваме в необходимостта да спазваме и да сме дисциплинирани по тези мерки, няма смисъл да се въвеждат нови мерки, които също да бъдат подлагани на съмнение и да не се спазват“, добави той.

Снимка: btvnovinite.bg

Проф. Ангелов твърди, че дефицит на лекари и медицински сестри има, но с общи усилия ще се справим. Системата може да разкрие над 8 хил. легла за пациенти с COVID-19 и 1200 за такива, които се нуждаят от интензивни грижи.

Снимка: btvnovinite.bg

Малко над 2 млн. лв. отпуска правителството за купуване на лекарството „Ремдесевир“, което се използва за лечение на болни от коронавирусна инфекция. Още 14 млн. лв. бяха заделени за купуване на преносими компютри за учители и ученици, които учат от разстояние заради пандемията. 

„Категорично сега не предвиждаме цялостно затваряне на училищата. Към днешната дата 162 деца и ученици са положителни и 159 учители в училища и детски градини“, заяви Красимир Вълчев, министър на образованието. Преносимите компютри ще се купуват от самите училища.

Математикът в Националния оперативен щаб проф. Витанов твърди, че сме влезли в „турбулентен сценарий“. Сметките показват, че при тези темпове на ръст на заразените - здравната система ще издържи до края на октомври. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Проблемът е, че нямаме специалисти, които да поемат този голям поток от случаи. И ако това нещо продължи и останем в турбулентен сценарий, нещата ще започнат да издишат полека. "Ако през ноември изтървем ситуацията, не ни чака нищо добро през зимата, защото когато изтървете епидемията - да я поставите под контрол ви трябва около месец, а ако сте в турбулентен сценарий - и повече“, коментира проф. Витанов.

Прогнозата е, че в края на октомври заразените ще достигнат 30 хил. случая, а най-вероятно ще бъде надскочена, твърди проф. Витанов. Математикът каза още, че вместо да се чака е по-добре да се наложат по-строги мерки в критичните области. Ако ситуацията се развива със същите темпове и не успеем да излезем от турбулентния сценарий - месец ноември се очертава да е месецът „Х“.