Рекордни опашки от тирове се извиха по границата с Турция.

Колоната от камиони преди ГКПП „Капитан Андреево“ вече е 40 километра и продължава да расте.

Медицинският контрол от турска страна води до огромното струпване. За автомобили и автобуси границата с Турция остава затворена.

Снимка: btvnovinite.bg

От днес и Гърция въведе ограничения за влизането на чужди граждани без ясна цел на пътуването. Сърбия и Северна Македония също  затвориха границите си за пътуващите с коли и автобуси. Същото ограничение за повечето си пунктове с България въведе и Румъния.

 

 

На този фон, макар и със закъснение, пратките пътуват.

Айтен Билял е  шофьор на камион от две години. Свикнала е да чака по границите, но сега  е различно. Предстои и медицински преглед на турския пункт, след който може и да не стигне до Чорлу: „Ако имаме температура, след това правят друг тест, за да се уверят наистина дали е коронавирус“, разказва тя.

Така, въпреки че границата работи, струпването на камиони  се увеличава с всеки ден. Освен на магистралата, камиони има и на отбивките за градовете.

Към всички граници под полицейски ескорт пътуват камиони. В Прохода на Републиката едните колони са към  Турция, други – идват оттам.

 

 

„40 часа сме в България, а в Турция – 18 часа“, оплаква се шофьор от Украйна.

Заради  големия престой по границите, много превозвачи спряха работа.

„Така не може да продължава, да висим по границите. И за какво? Някой да се разболее“, посочва Володя Костадинов, който е собственик на транспортна фирма.

Допълнително утежнение за превозвачите е, че след всеки курс шофьорите им остават под задължителна домашна  карантина

Заради колоната от тирове на магистрала „Марица“ има засилено полицейско присъствие.