По традиция на 6 януари – Богоявление, кръстът в София ще бъде хвърлен в езерото в квартал „Дружба 1“.

Събитието ще се проведе на понтона при амфитеатъра в парк „Дружба“ в 13 ч. Преди това ще тръгне литийното шествие от храм „Св. преп. Наум Охридски“, който се намира в близост с езерото. Тържественият водосвет ще бъде отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп.

Желаещите да участват в надпреварата на Богоявление ще имат възможност да се запишат на мястото на събитието в същия ден от 9 до 12 ч. пред входа на зоната с ограничен достъп край понтона.

Условието е да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност. Задължително е и предоставянето на валиден зелен сертификат, като за улеснение районна администрация „Искър“ е организирала разполагането в близост на Център за бързи тестове за коронавирус.

След 11 ч. ще бъдат направени и медицински прегледи, на които всеки от желаещите да участва в ритуала на Богоявление трябва успешно да премине. Прегледите ще се извършват в Дома на културата „Искър“.

Броят на допуснатите плувци ще бъде ограничен до 40 по реда на тяхното записване, предвид необходимите мерки за тяхната безопасност.

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки. Всеки гражданин, желаещ да присъства, може да го направи извън зоната с ограничен достъп и при спазване на мерките за предотвратяване разпространението на коронавируса.