Тромсьо, Норвегия – или приблизително 4000 км на север от София. Гласът си на парламентарните избори вчера там дадоха 52 българи от 54-ма души по списък.

Снимка: btvnovinite.bg

Това е най-северната избирателна секция в историята на България. Най-много гласове сънародниците ни са дали за „Продължаваме промяната“ – 17, и за „Възраждане“ – 11. На трето място са ГЕРБ-СДС с 8 гласа.

Демократична България“ са получили 6 гласа, „Български възход“ – 4, "Движение на непартийните кандидати" – 2, а "Има такъв народ" и „Глас народен“ са получили по 1 глас.

Снимка: btvnovinite.bg

Един българин в секцията е отбелязал опцията „Не подкрепям никого“. Една бюлетина е отчетена като недействителна.

Какво кара хората на север да отидат до урните?

Тромсьо е най-големият административен център в северната част на Норвегия и традиционно българите там не остават безучастни на случващото се у нас. Макар вече да настъпва т.нар. „тъмен период“, в който през цялото денонощие е предимно тъмно, десетки българи отиват до секцията и упражняват правото си на глас.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаме секция от 2014 г. Тогава трябваше да се попълват индивидуални заявления на хартия и всеки човек да изпраща своето до посолството. Към момента вече е възможно желаещите да попълват заявления за гласуване онлайн на сайта на ЦИК, което повишава интереса към избирателния процес и улеснява значително нашата работа“, разказва Йордан Костов, председател на избирателната секция в Тромсьо.

Той посочва още, че диаспората в Северна Норвегия се състои предимно от сериозни и отговорни хора, като винаги броят гласуващи надвишава този на предварително подадените заявления.

Снимка: btvnovinite.bg

„Често наши сънародници изминават по 300-600 км, за да дойдат да гласуват“, казва още Костов.

По думите му работата с посолството преминава безпроблемно, заслугата за което е основно на посланик Вера Шатилова-Мицарова и Камен Диков, консул в Осло.

В град Тромсьо, известен още като „Париж на Севера“, живеят над 100 българи. Макар и далеч от родината си, сънародниците ни там упражняват правото си на глас в последните осем години. За тези парламентарни избори в Норвегия са разкрити общо 11 избирателни секции, като две от тях са в столицата Осло, а останалите - в други райони на страната, сред които и най-северният – Тромсьо.

Автор: Мелина Василева