Армията набира нови кадри, като рязко вдига възрастовата граница - до 40 години. Досега пределната възраст да приемане на войници беше 28 години.

Предлага се и 3 години повече служба и за офицери, които не са ползвали правото си да получават пенсия, след навършване на пенсионна възраст.

Тези, които са се възползвали от правото си на пенсия и заплата, ще могат да служат от 1 до 3 години, след преценка на министъра.

Мотивът за вдигането на тавана за постъпване в армията е един - намаляващия човешки ресурс заради демографската криза.

"Сега е 28 години. Има стотици случаи, при които млади хора на 31-32 желаят да постъпят,  но по сега действащия закон не могат да го направят. Ние слагаме горна граница без да отпадат физическите изисквания като за 28 години", обясни министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Ганчо Ганев от 27 години преподава ръкопашен бой в Специалните сили. "Не преставам да се усъвършенствам. На 54 години съм. Занимавам се с бойни изкуства и за мен това е приоритет.  Щастлив съм, че съм в специалните части, и че мога да предам моя опит на българските войни", казва той.

В Специалните сили са готови да дадат шанс и на 40-годишни новобранци, при условие, че са тренирани като старши сержант Ганев. "Вие сами разбирате, че специалности, свързани с поддръжката, с комуникационно-информационното осигуряване -  спокойно могат да се изпълняват от военнослужещи с такава възраст", смята той. 

Снимка: Ладислав Цветков

В авиацията много от войниците придобиват технически умения, за които години опит имат изключително значение. 

Предложението на военното министерство за увеличаване на възрастта при кадровите войници до 49 години и прием на кандидати до 40 години ще бъде внесена в Министерския съвет следващата седмица.