Ромската махала (кв. „Надежда“) в Сливен се превръща в развъдник на зарази заради липсата на вода през горещите летни дни.

Официално, по адресна регистрация, в квартала живеят 28 хил. души, неофициално обаче, те са с хиляди повече.

Пред bTV местните се оплакаха, че нямат вода от няколко месеца, някои – от години.

На 40° температура без вода може ли да се живее?“, попитаха те. И разказаха, че им се налага да използват минерална вода.

Снимка: bTV

„Идва време децата да ходят на училище, като станат крастави и въшкави, не знам дали ще ги приемат в училищата“, каза разтревожена жителка на квартала.

Кметицата била запозната с проблема и дори преди седмица се е уверила в липсата на вода, след като посетила квартала. Обещала ситуацията ще бъде разрешена.

Местните жители обаче събират подписи за оставката ѝ.

Снимка: bTV

Диана Делчева, кметски наместник на квартала, каза за bTV, че проблемът трябва да бъде отстранен от ВиК. Той не бил свързан с плащането на услугата, а по-скоро е по технически причини. Южната част от квартала е гъсто населена, има нелегално прокарани тръби, без кранове и водата изтича безстопанствено, затова няма налягане в горната част на квартала, обясни тя.

Снимка: bTV

Жителите на махалата отричат.

Местен лидер разказа, че миналата година от ВиК са предложили да пуснат водата, ако се плаща всеки месец по около 10 лв., съгласили се, но вода така и не тръгнала.

Снимка: bTV

Пред bTV служители на ВиК обясниха, че това дали водата се плаща е само едната страна на проблема, другата е, че повечето домакинства нямат кранове. Обещаха да търсят решение на проблема, възможно е то да е режим на водата.

Вижте повече във видеото: