На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. В цялата страна един от най-обичаните празници беше отбелязан с шествия и концерти.

В София голямо тържествено шествие тръгна точно в 10:30 ч. от Министерството на образованието и науката. Празнично настроение огласи централните софийски улици. Стотици ученици, учители, родители и официални лица се събраха на тържествената церемония пред Националната библиотека и паметника на светите братя Кирил и Методий.

По традиция две деца изпълниха стихотворението „Аз съм българче“. Тази година честта се падна на първокласници от столичното 44-о училище.

В словото си писателят и историк Георги Бърдаров пожела бъдещите поколения да ни надскочат в успехите, да живеят в България, такава каквато я виждат в мечтите си. Вижте какво още каза Бърдаров пред bTV:

По улиците на много български градове преминаха шествия, имаше концерти и различни културни събития.

С духова музика от хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив започна многохилядното шествие. Най-отпред ученици носиха иконата на светите братя. Заедно с учителите те преминаха през главната улица на Пловдив.

Кулминацията беше празничният концерт на представителните хорове на над 200 деца на емблематичните стълби в центъра на града.

Над 600 ученици и студенти от Варна се включиха във фолклорна композиция на площада пред катедралния храм „Св. Успение Богородично“. В небето полетяха бели гълъби и цветни балони с буквите от азбуката.

Празничното шествие беше сформирано от 125 блока с представители от десетки детски градини, училища, културните и научни институти.

В Хасково в празничното шествие в прослава на буквите се включиха над 1300 деца.

Във Враца три десетметрови знамена, върху които са изписани символите на глаголицата, кирилицата и съвременната българска азбука поведоха шествието. Честта да го носят, се падна на  деца медалисти от различни олимпиади и състезания, педагози и музейни работници.

Празнично шествие премина и по улиците на Бургас, където от днес ще има и нов планетариум.