Към настоящия момент няма да се изисква сертификат при гласуване нито за избирателите, нито за членовете на СИК на изборите на 14 ноември. Надяваме се, че ако ситуацията с COVID-19 се промени драстично и трябва се взимат някакви различни мерки, които касаят изборния процес, да бъдат обсъдени с ЦИК преди да бъдат въведени. Това заяви на брифинг зам.-председателят на комисията Росица Матева.

Във чужбина ще се спазват COVID мерките, които са наложени в съответната държава.

"Във вторник сключихме договор със „Сиела Норма“ за доставката на следващите 1600 устройства, които трябва да пристигнат у нас до края на октомври. Предстои разпечатването на хартиените бюлетини, които ще бъдат за всеки от двата вида избори по 7 389 600 млн. броя", добави тя.

Матева обясни, че до момента са подадени около 56 668 заявления за гласуване извън страната.

"Все още такива се обработват в дипломатическите и консулските представителства, може би ще има известна разлика. До 23 октомври ЦИК ще вземе решение, за да обяви броя и местата на секционни избирателни комисии в чужбина", поясни тя.

Матева добави, че 280 машини ще бъдат доставени в ЦИК с демоверсия за гласуване.

"Имаме регистрирани шест наблюдателни организации за тези избори, предполагам и други ще се регистрират, имаме и две международни наблюдателни организации", разясни тя. 

ЦИК реши преди няколко дни, че разписките от машинното гласуване ще бъдат с различна дължина. За изборите за президент и вицепрезидент дължината ще бъде тази, която е традиционна, а за изборите за народни представители ще бъде два пъти по-дълга. Така, след като се сгънат, видимо ще се различават. ЦИК реши двете разписки да се пускат в една непрозрачна кутия, за да се улесни изборният процес.

"Все още няма решение за контролно преброяване на разписките за тези избори", коментира още Матева. 

Сигнали за език на омраза

В ЦИК са постъпили сигнали за използване на език на омразата в социалните мрежи от регистрирани кандидати в изборите за президент и вицепрезидент.

"ЦИК смята за недопустимо разпространяването на послание под каквито и да е форми с антисемитска и ксенофобска насоченост, насаждащи етническа омраза, дискриминация и разделение в обществото в хода на предизборната кампания", заяви Матева.