Ще се търси юридическа възможност лечебните заведения да не се регистрират по Търговския закон, каза заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков по време на дискусия, организирана от КНСБ и фондацията "Фридрих Еберт", съобщи БТА.

Шарков изрази готовност за съдействие по този въпрос, тъй като е подобно и предложението, изразено от председателя на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ Иван Кокалов.

Според Кокалов трябва да има отделен закон за регистрация на лечебните заведения, а не както досега - по Търговския закон, тъй като "лобито на търговците е много голямо". По думите му предстои да се обсъжда отново дали лечебните заведения трябва да формират печалба, работейки с публични средства, които би трябвало да са предназначени само за лечение.

„Ако лечебните заведения не са търговски дружества, контролът ще бъде по-ефективен”, каза Кокалов. По думите му трябва да има социален диалог на различни равнища, включващ и представители на частни болници, за да се изработят рамкови правила за формиране на заплащането в областта на здравеопазването.

От синдикалната организация споделят мнение, че трябва да има таван на работните заплати в системата на здравеопазването.