Вчера bTV отправи въпрос към Министерството на здравеопазването съгласно кой нормативен текст е прекратена карантината на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев.

Двамата бяха контактни със заразени и след като тестовете им бяха отрицателни, здравните власти им свалиха карантината. Впоследствие Борисов се оказа заразен.

Последва и оставката на директора на РЗИ-София Данчо Пенчев, като все още не се съобщават мотивите за нея.

От отговора на здравното министерство става ясно, че отрицателен PCR тест не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок, а отчита моментното състояние на дадено лице.

Ето какво още посочват от Министерството на здравеопазването:

„Съгласно действащата Заповед № РД-01-610/22.10.2020 г. на министъра на здравеопазването всяко идентифицирано близко контактно лице се поставя под 10-дневна карантина, считано от последния контакт с доказан случай на COVID-19. Ако до изтичане на определения период не се появят симптоми за COVID-19, карантината се преустановява. Министерството на здравеопазването обръща внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване отчита единствено моментното състояние на лицето и същият не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок“, поясняват от ведомството.

„От началото на пандемията Министерство на здравеопазването предприема действия за ограничаване разпространението на заболяването чрез прилагане на препоръки и насоки от Световна здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Основна мярка срещу COVID-19 e изолиране на контактните на потвърден случай лица и поставянето им под задължителна карантина. Целта на карантината е да намали вероятността за последващо предаване и вторично разпространение на новия коронавирус. Причината е, че по време на карантинния период даденото лице може да прояви клинични оплаквания или да е вирусоносител, поради което да стане източник на инфекция за други хора. Към края на карантинния период тази вероятност значително намалява“, обясняват още от ведомството.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!