Назначеният до конкурс директор на Чирковата болница проф. Николай Димитров. Причината – неправомерни уволнения и други нарушения, съобщават от здравното министерство.

До освобождаването на проф. Димитров, броени дни преди провеждане на конкурса, се стигна след извършена проверка от Столичната регионална здравна инспекция и след поредица от уволнения на служители и утвърдени кадри на лечебното заведение.

Проверката на СРЗИ констатира настаняване на пациенти в новоизграденото крило на лечебното заведение без съгласуване с компетентните институции и без да са взети мерки за тяхната безопасност. Действията на изпълнителния директор са в нарушение на закона и крият сериозен риск за живота и здравето на пациентите, настанени в новопостроения блок.

Освен проблемите, констатирани в проверката на експертите на СРЗИ, в МЗ са постъпили серия от сигнали за неправомерни уволнения на доказани и утвърдени кадри на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков”.

Уволненията са извършени от директора на болницата проф. Николай Димитров и са направени без предизвестие. С някои служители правоотношенията са били прекратени докато са били в законоустановен отпуск по болест.