Здравното министерство опроверга информацията, че е прекратено изплащането на бонуса от 1000 лв. за медиците на първа линия в борбата с коронавируса. 

Твърдението беше разпространено от сайта „Право и здраве“, зад него стои Центърът за защита правата в здравеопазването, чийто председател е д-р Стойчо Кацаров. В публикацията пише още, че болниците са уведомени с писмо, че от 1 януари, 2021 г. помощта се спира и дори трябва да се върнат получените за целта пари, които още не са изплатили.

Здравното ведомство определиха информацията като невярна и допълниха, че държавата е осигурила средства за плащанията за работа на първа линия. 

„Персоналът, работил на първа линия през януари, ще получи дължимите средства още този месец. Следващата седмица лечебните заведения ще предоставят на НЗОК информация за дейността си, свързана с COVID-19. Плащанията  ще се реализират не по-късно от 24.02.2021 г.“, пишат от здравното министерство. 

Здравните власти уточняват, че допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за работа на първа линия ще продължават да се изплащат, докато страната се намира в период на извънредна епидемична обстановка. 

„В допълнение отбелязваме, че и през настоящата година продължават плащанията чрез НЗОК за работа на първа линия на общопрактикуващи лекари, наети при тях специалисти по здравни грижи, както и на медицински и диагностични центрове. От бюджета на Министерството на здравеопазването продължават да се финансират, за работата си на първа линия, служителите на РЗИ и ЦСМП, както и звената към МЗ, които и досега получават тези възнаграждения“, се допълва в официалната позиция.

От Министерството на здравеопазването посочват, че до края на февруари 2021 г. НЗОК ще заплати на лечебните заведения за болнична помощ следните видове дейности, извършени през януари:

  • За работата по клинични пътеки и други дейности по договор с НЗОК през м. януари (за тези дейности се запазва механизмът на 85% заплащане на бюджета на болниците в случаите, в които не са изработили на 100% планираните средства);
  • За работа на първа линия – нетен размер на възнагражденията 1000 лв, за персонала съгласно информацията от лечебните заведения;
  • Средствата по чл. 5 от Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. за допълнителни трудови възнаграждения за лекари, професионалисти по здравни грижи и санитари. 

„В заключение, увеличението на заплатите на всички лекари, професионалисти по здравни грижи, санитари, съответно с 600 лв., 360 лв. и 120 лв., е факт от 1-ви януари. Тези възнаграждения се изплащат отделно и не са обвързани по никакъв начин с мярката 1000 лв. за работа на първа линия срещу COVID-19. Подчертаваме, че тези плащания ще се извършат също в срок не по-късно от 24.02.2021 г. към допълнителните трудови възнаграждения за м. януари, 2021 г.“, обясняват от ведомството.