Има нарушения, свързани с деца, в МБАЛ – Сливен. Това става ясно от проверка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" в болницата.

Тя е установила, че във вътрешния правилник на МБАЛ - Сливен е утвърдено децата да се връзват, каза на брифинг доц. Васил Пандов, който е началник на кабинета на здравния министър в оставка Асена Сербезова.

Той добави, че не само през деня, докато им се вливат системи, но и през нощта са връзвани новородени в отделението по акушерство и гинекология на сливенската болница.

"През деня децата са вързани - само тези, на които им се правят вливания. Инспекторите обаче се връщат вечерта и познайте какво заварват - пак вързани деца. Няма да коментирам нечовешкото отношение и измъчване на деца в българско лечебно заведение", каза Васил Пандов.

В началото на годината Ръководството на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“- Сливен започна вътрешна проверка по сигналите за връзвани деца в педиатричното отделение. РЗИ и други институции също бяха сезирани по случая.

Още болници с нарушения

Изнесени бяха данни и за проверки в Онкохематологията, "Пирогов" и "Св. Екатерина" в София, УМБАЛ-Пловдив и МБАЛ "Канев".

Иначе общо към 31 март 2022 г. задълженията на държавните лечебни заведения са в размер на 600 млн. лева. Просрочията възлизат на 113 млн. лева, заяви на  здравният министър Асена Сербезова.

По думите й всички лечебни заведения са представили бизнес програми за предстоящите три години. Одобрени са  три от тях. В другите има липсващи данни, липса на ангажимент и наличие на формализъм. 

За изминалите шест месеца от инспектората на МЗ са извършени 64 проверки. Фрапантни са нарушенията и при болница „Св. Екатерина“, стана ясно на брифинга на здравното министерство.

За последните 10 години има една направена проверка там. В УМБАЛ „Св. Екатерина“ липсва цялостна система за финансов контрол, казаха още от МЗ.

"Има нарушения в разходите за медицинско оборудване - сключване на договор с фирма доставчик преди споразумението за финансиране от МЗ, сключване на договор за невалидна оферта. 85% от всички средства медицински дейности през 2019-2021 г. са давани на директора - в размер на 952 570 лева", каза доц. Пандов. И уточни, че е имало плащания без сключени договори над праговете от 50 000 лева за строителство. 

"В "Пирогов" са направени няколко проверки. Имаше сигнал от доставчик, че задълженията не се заплащат без основание. Сключени са 1057 договора за 2014-2021 г. Плащанията по тях са извършени без да се съобразява с реда на постъпване. Има привилегировани кредитори, няма регистър на договорите. Относно изграждането на МЦ в Царево, въпреки че не възнамерява да строи, "Пирогов" не е прибрало своето имущество оттам", обясни доц. Васил Пандов.

"В УМБАЛ-Пловдив проверката показва, че общината актува имот, предоставен за стопанисване. 10 години различните ръководства на болницата не предприемат действия по защита на имота. В болницата в Сливен пък са констатирани нарушения в обществените поръчки. В проверката на ИА "Медицински надзор" се установи, че във вътрешния правилник на заведението е утвърдено децата да се връзват. Става дума за измъчване на новородени деца в българско лечебно заведение", разкри той.

Относно УМБАЛ "Канев" са установени нарушения при назначаването на граждански договори на външни лица, вместо да се назначат на трудови договори. "12 нарушения са константирани относно Наредбата за право на достъп до медицинска помощ и избор на екип", обясни доц. Пандов.